Wijkagent cybercrime: gratis scan goed idee

Sander de Hoog, digitale wijkagent in Utrecht Zuid en Zuidwest, juicht het initiatief voor een gratis Cybersecurity Scan voor ondernemers toe.

“Criminelen op internet weten heel veel van computersystemen, dat zie je maar weer aan de enorme ransomware-aanval op de MediaMarkt. De daders eisten 43 miljoen euro in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen. Terwijl grote bedrijven hun beveiliging doorgaans beter op orde hebben dan het midden- en kleinbedrijf.” Een voorlichtingscampagne voor ondernemers lijkt hem een goed idee. “Het is een onderwerp dat zeker aandacht nodig heeft, vooral vanwege de kwetsbaarheid van kleine ondernemers. Een groot bedrijf kan financiële klappen doorgaans makkelijker opvangen.”

Snel werken

Als digitaal wijkagent is de computer zijn belangrijkste bron van informatie. Hij is bijvoorbeeld via social media op de hoogte van wat zich in de wijk afspeelt. “Wanneer de politie tijdens een onderzoek een breder beeld wil hebben van mogelijke verdachten, kan ik daar een rol in spelen door openbare bronnen, zoals Snapchat, te raadplegen. Het voordeel daarvan is dat je er geen toestemming voor nodig hebt en dat je dus snel kan werken.”

Logisch nadenken

Cybercrime groeit enorm, iedereen – en dus ook een ondernemer – kan slachtoffer worden. “Als je iets op straat ziet, weet je snel of het klopt of niet. Maar lang niet iedereen heeft het direct door wanneer bijvoorbeeld via een mailtje of een WhatsApp-bericht de vraag komt om geld over te maken. Ik adviseer iedereen om oplettend te zijn en logisch na te denken. Vertrouw je een bericht niet? Zoek informatie!”

Zware straffen

Jongeren die zich met cybercrime bezighouden, of dat overwegen, weten vaak niet hoe zwaar de straffen voor overtredingen zijn. “Gamende jongeren die iemand vervelend vinden, kunnen het slachtoffer eenvoudig pesten met een zogeheten DDoS-aanval. Dan vallen ze geen persoon aan, maar een provider, en daar staan flinke straffen op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.