Digitaal gijzelen

Ransomware is wereldwijd de vaakst voorkomende en meest lucratieve vorm van cybercrime. Volgens Cyberveilig Nederland betreft de meerderheid van cyberincidenten momenteel ransomware. De invloed op de economische veiligheid wordt steeds groter.

Hoe werkt het?

Ransomware is een samenvoeging van ransom (losgeld) en software. De aanvallers ‘gijzelen’ data van het slachtoffer, die ze onder druk betalen proberen over te halen. Die gijzeling bestaat vaak uit het versleutelen van gegevens van het slachtoffer en het uploaden van data. Soms slaan daders de versleuteling over en gaan ze direct over tot uploaden en chanteren.

Schade

Een aanval schaadt niet alleen de beschikbaarheid van gegevens, maar ook steeds vaker de vertrouwelijkheid omdat de aanvaller dreigt gestolen informatie te publiceren. Daarnaast is ook de betrouwbaarheid van gegevens in het geding, want de inbrekers hebben die misschien veranderd.

Kortom: zorg voor een computersysteem waarin de deuren voor criminelen niet open staan! Lees meer over ransomware op de website van het Digital Trust Center.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *