Zoeken naar digitale vingerafdrukken

De opsporing van cybercriminelen lijkt veel op die van ‘gewone’ criminelen. “Je zoekt alleen niet naar vingerafdrukken of een koevoet, maar trekt vooral digitale en financiële sporen na,” zegt Ronald Craenen, cybercrime officier van justitie voor Midden-Nederland.

Het Openbaar Ministerie werkt samen met de politie keihard aan het opsporen en voor de rechter brengen van criminelen. In Midden-Nederland alleen al zijn er veertig rechercheurs die zich met complexe cybercrime bezighouden. Daarnaast werken binnen het Digitaal District specialisten met elkaar samen in de opsporing.

Afpersing

De meeste slachtoffers zijn particulieren, logisch, want het computersysteem kraken van een ondernemer vergt meer voorbereiding. “Maar onlangs nog hadden we een zaak waarbij meerdere ondernemers met DDoS-aanvallen werden afgeperst. Hun websites waren noodgedwongen een poos uit de lucht. Het leek erop dat de dader bewust middelgrote webwinkels uitkoos, die financieel direct afhankelijk zijn van hun site.”

Omzet mislopen

Hij adviseert ondernemers goed op een rijtje te zetten wat de mogelijke gevolgen van een digitale inbraak zijn. “Wat betekent het voor je bedrijf wanneer je data bijvoorbeeld een week onbereikbaar zijn. Als je een webwinkel hebt: hoeveel omzet loop je per dag mis als die onbereikbaar is?”

Met de uitkomst van die overwegingen kan een ondernemer beter knopen doorhakken: “Als je weet wat de mogelijke schade is, besef je hoe belangrijk de aanschaf van een veiligheidspakket of het inhuren van een ICT-bedrijf is.”

Schadevergoeding

Als het toch misgaat, is het belangrijk dat een ondernemer goed vastlegt wat er precies is gebeurd en welke kosten hij heeft gemaakt. Niet alleen voor de opsporing, maar ook vanwege een eventuele schadevergoeding. “En doe altijd aangifte. Wanneer we een dadergroep in beeld hebben, zien we ook dat ze een specifieke werkwijze hanteren. Daarmee kunnen we aangiftes aan elkaar linken.”

Aanhouden

Na een aanhouding gaat de politie direct op zoek naar informatiebronnen, vaak telefoons en laptops. “Voor digitale afpersing gelden vaak jarenlange gevangenisstraffen. Toch neemt cybercrime in razend tempo toe omdat criminelen het over het algemeen minder risicovol vinden dan inbreken of een overval plegen.”

De politie komt er vaak pas bij ná een ‘inbraak’. “Als ondernemer kun je veel voorkomen door werk te maken van je digitale hang- en sluitwerk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.