‘Maak cyberveiligheid bespreekbaar’

Heb je als ondernemer je cyberveiligheid niet op orde? Dan is het niet de vraag óf, maar wanneer criminelen zullen toeslaan. “Ondernemers zijn zich wel bewust van de risico’s, maar wachten nog vaak te lang met het nemen van maatregelen.”

Dat zegt Jurjen Jansen, lector digitale weerbaarheid bij de onderzoeksgroep Cybersafety van NHL Stenden Hogeschool en senior onderzoeker bij de Politieacademie. Hij doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar internetveiligheid en digitale weerbaarheid van mens en organisatie. Waarom de meest gebruikte vormen van digitale oplichting – ransomware en phishing – nog altijd succesvol zijn? Dat heeft alles te maken met hoe ons brein werkt, zegt de onderzoeker.

Steeds gehaaider

“We vinden het fijn om anderen te helpen en te vertrouwen, dat maakt ons gevoelig. En aanvallers worden technisch steeds gehaaider met persoonlijk geformuleerde mails, zodat je nog minder snel wantrouwend wordt. Vroeger of later krijg je als ondernemer met een aanval te maken.”

Toenemende druk

Hij ziet de druk op ondernemers om in actie te komen toenemen. “Klanten willen niet dat hun gegevens op straat komen te liggen. Wetgeving wordt ook strenger, het wordt belangrijker dat je aantoonbaar kan bewijzen wat je allemaal doet voor een optimale digitale veiligheid.”

Bespreekbaar maken

Technische ‘verdedigingswapens’ zijn volgens hem goed, maar onvoldoende. “Een organisatie bestaat uit mensen die samen iets kunnen betekenen voor de weerbaarheid. Maak het onderwerp bespreekbaar op de werkvloer. Als iemand bijvoorbeeld van diens werkplek loopt en er staat nog gevoelige informatie op het scherm, wijs een collega daar dan op. En twijfel je aan de echtheid van een bericht? Haal er een collega bij!”

Plan klaar hebben

En als het, ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen, toch een keer fout gaat? “Als ondernemer moet je dan weten hoe je moet handelen om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. Eigenlijk moet iedereen daarvoor een plan klaar hebben liggen. Honderd procent voorkomen is helaas een utopie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *