Cyberwoordenboek – april

Van Aanval tot Zero-Day, van Achterdeur tot Worm, van Open Source tot Penetratietest. Wat al deze woorden gemeenschappelijk hebben? Ze staan allemaal in het Cybersecurity Woordenboek, het cyberneefje van de Dikke Van Dale, een soort Dikke Digitale. Het digitale domein verovert in rap tempo terrein, maar de bijbehorende taal is voor lang niet iedereen begrijpelijk. Er was dringend behoefte aan een speciaal woordenboek. Onder leiding van Cyberveilig Nederland werkten ruim 60 organisaties, overheidspartijen en private partijen mee aan de samenstelling van het woordenboek. Op deze website leggen we iedere maand drie termen uit, deze keer de volgende:

Tampering

Een digitaal systeem of informatie beschadigen door met opzet informatie, hardware en software te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een mail veranderen en versturen.

Cookie

Een klein bestand dat een website op de harde schijf van een bezoeker zet. In een cookie staat informatie over het bezoek aan de website, zoals de naam, datum en tijd. De website bewaart de informatie om die later te kunnen gebruiken voor analyses en marketing.

Kunstmatige intelligentie

Technologie waarbij digitale systemen reageren op data, bijvoorbeeld afkomstig uit sensoren, en op basis daarvan zelfstandig acties ondernemen.

Meer informatie

Ken je alle drie de termen? Dan ben je in ieder geval een beetje op de hoogte van de ‘digitaal’. Niet? Dan is het misschien tijd om het woordenboek eens door te bladeren. Dat kan op de website van de Digital Trust Center. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *