Beter beveiligen in vier stappen

De cybersecuritymarkt is zeer uitgebreid. Begrijpen hoe de aangeboden producten en diensten op elkaar aansluiten, is best ingewikkeld. Maar Jezelf als ondernemer beschermen tegen cybercriminelen hoeft helemaal geen ingewikkelde toestand te zijn, aldus Rolf van Anholt.

Hij is medeoprichter van PLTFRM, een jong bedrijf dat met een online platform IT-oplossingen realiseert. Samen met de community van PLTFRM is een 4-stappenplan gemaakt waarmee mkb’ers zich goed kunnen beschermen.

  1. Zorg dat je IT inclusief werkplekken, website, cloud, connectivity en applicaties professioneel worden beheerd. En zorg ervoor dat je weet wat je wel of niet van een leverancier kunt verwachten als het een keer mis gaat. Wie inzicht heeft in leveranciers, updates en aanspreekpunten, kan kwetsbaarheden en voortekenen van digitale criminaliteit sneller oplossen.
  2. Zorg voor een back-up oplossing waarmee je de belangrijkste gegevens onttrekt aan software die misbruik mogelijk maakt. Criminelen proberen vaak de back-up te infecteren, een uitstekende plek dus om de gevaren te beperken.
  3. Beveilig digitale werkplekken en mobiele telefoons met betrouwbare producten en zorg dat incidenten snel worden afgehandeld. Door leveranciers de afhandeling te laten uitvoeren, is er direct kundig personeel beschikbaar om in te grijpen als dat nodig is. Voorkomen is een stuk goedkoper dan het betalen van losgeld na een ransomware-aanval.
  4. Beveilig je netwerk en configureer het op basis van zero-trust/. Zorg voor software die ‘inbrekers’ herkent en een oplossing om te scannen op kwetsbaarheden.

Met de inzet van goede standaard software kunnen mkb’ers de vier stappen eenvoudig realiseren. En het hoeft allemaal niet duur te zijn, leveranciers hebben prima producten voor het mkb. Kijk voor meer informatie op de website van PLTFRM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.