Je denkt de beveiliging van je computersystemen helemaal voor elkaar te hebben en tóch weten hackers toe te slaan. Het overkwam Gerard Spoor, eigenaar van Autoverhuur Van Dusschoten in Amersfoort.
Er leek geen vuiltje aan de lucht. Alle bedrijfssoftware draaide in de Cloud. En iedere nacht maakte zijn systeembeheerder back-ups van belangrijke data die op de eigen server stond. Maar die werd gehackt en alle data werden versleuteld. Niets aan de hand, dacht hij in eerste instantie: back-up terugzetten en door. Maar van het deel waar alleen Gerard bij kon – met onder meer personeelsdossiers – bleek geen back-up te zijn gemaakt. “Een stom misverstand: mijn systeembeheerder wist niet dat ik ook daarvan back-ups had gewild.”
Verdienmodel
De hacker eiste 6.500 euro voor de digitale ‘sleutel’, maar Gerard besloot mailcontact te zoeken om die prijs om laag te krijgen. “Iedereen raadt dat af en dat begrijp ik ook. Maar aan de andere kant: voor criminelen is hacken een verdienmodel, dus als ze niet met een oplossing komen betaal je de volgende keer niet meer.”
Boos en machteloos
Achteraf bleek het een goede keus: de hacker verlaagde het bedrag na een paar dagen onderhandelen tot 2.300 euro in bitcoins, Gerard nam zijn verlies en een paar uur na de betaling had hij weer toegang tot zijn data. Hij was opgelucht, maar ontdekte na verloop van tijd hoe ingrijpend de gebeurtenis was geweest. “De financiële schade was beperkt, maar je houdt er wel gevoelens van boosheid en machteloosheid aan over. Eigenlijk voelde het net zoals toen er fysiek was ingebroken in mijn bedrijf.”
Voortdurend alert zijn
Hij doet zijn verhaal dan ook niet omdat hij er trots op is. “Ik ben bestuurslid van brancheorganisatie BOVAG en voel me daardoor verantwoordelijk iedereen te wijzen op het risico van hacken. Cybercrime is bezig aan een opmars en als ondernemer moet je voortdurend alert zijn.” Dat geldt ook voor het opslaan van data in de Cloud. “Je besteedt je opslag uit aan grote bedrijven als Microsoft of Google, maar die maken niet automatisch back-ups. Daar moet je echt zelf om vragen. Dat klopt niet, maar zo is het wel. Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van wat er allemaal mis kan gaan.”