Cyberwoordenboek – november

Van Aanval tot Zero-Day, van Achterdeur tot Worm, van Open Source tot Penetratietest. Wat al deze woorden gemeenschappelijk hebben? Ze staan allemaal in het Cybersecurity Woordenboek, het cyberneefje van de Dikke Van Dale, een soort Dikke Digitale. Het digitale domein verovert in rap tempo terrein, maar de bijbehorende taal is voor lang niet iedereen begrijpelijk. Er was dringend behoefte aan een speciaal woordenboek. Onder leiding van Cyberveilig Nederland werkten ruim 60 organisaties, overheidspartijen en private partijen mee aan de samenstelling van het woordenboek. Op deze website leggen we iedere maand drie termen uit, deze keer de volgende:

Cybercrime-as-a-service

Criminelen voeren tegen betaling een cyberaanval uit. Hun ‘klanten’ zijn vaak ook criminelen. Bekende voorbeelden zijn het stelen en doorverkopen van creditcardgegevens, medische gegevens of kwaadaardige software.

Keylogger

Software die kan bijhouden en vastleggen wat iemand op een toetsenbord typt. Aanvallers gebruiken zo’n programma vaak om wachtwoorden of creditcardgegevens te stelen.

Single extortion

Criminelen versleutelen bestanden of systemen van het slachtoffer en bieden de sleutel tegen betaling aan.

Meer informatie

Ken je alle drie de termen? Dan ben je in ieder geval een beetje op de hoogte van de ‘digitaal’. Niet? Dan is het misschien tijd om het woordenboek eens door te bladeren. Dat kan op de website van de Digital Trust Center. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.