Cyberwoordenboek – augustus

Van Aanval tot Zero-Day, van Achterdeur tot Worm, van Open Source tot Penetratietest. Wat al deze woorden gemeenschappelijk hebben? Ze staan allemaal in het Cybersecurity Woordenboek, het cyberneefje van de Dikke Van Dale, een soort Dikke Digitale. Het digitale domein verovert in rap tempo terrein, maar de bijbehorende taal is voor lang niet iedereen begrijpelijk. Er was dringend behoefte aan een speciaal woordenboek. Onder leiding van Cyberveilig Nederland werkten ruim 60 organisaties, overheidspartijen en private partijen mee aan de samenstelling van het woordenboek. Op deze website leggen we iedere maand drie termen uit, deze keer de volgende:

Meerfactor authenticatie

Methode om vast te stellen of een gebruiker of digitaal systeem wel is wie of wat hij zegt te zijn. Je gebruikt hiervoor verschillende manieren. Bijvoorbeeld een wachtwoord en een code die de gebruiker per sms krijgt. Of een combinatie van een vingerafdruk en een wachtwoord.

Meldplicht

Wettelijke plicht om een melding te doen als er iets misgaat met de beveiliging van een digitaal systeem, proces of organisatie. Bijvoorbeeld een groot datalek moet men melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Trojan

Type kwaadaardige software waarmee een aanvaller via een geheime ingang in een systeem kan komen. Vaak is deze verhuld in software die een gebruiker graag wil hebben en zelf installeert, zonder dat hij er zeker van is dat deze betrouwbaar is.

Meer informatie

Ken je alle drie de termen? Dan ben je in ieder geval een beetje op de hoogte van de ‘digitaal’. Niet? Dan is het misschien tijd om het woordenboek eens door te bladeren. Dat kan op de website van de Digital Trust Center. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.