Cyberscan slaat aan

ICT-student Lars die de cyberscans uitvoerde

De gratis cyberscan voor Utrechtse ondernemers voorziet in een behoefte. Dat is de conclusie van Lars de Jong, die met een collegastudent de scan uitvoerde bij twintig mkb’ers.

Kleine ondernemers zijn druk en digitale veiligheid is daarom nogal eens een ondergeschoven kindje. Dat beeld zag Lars in de praktijk bevestigd. “We zijn bij honderd bedrijven lang geweest met informatieve flyers van de gemeente om te polsen of er belangstelling was. Uiteindelijk deden er twintig echt mee en dat overtrof onze verwachtingen. Mkb’ers zitten best te wachten op ondersteuning, maar die moet dan wel simpel en makkelijk toegankelijk zijn.”

Op maat gesneden

Uiteenlopende bedrijven zeiden ja tegen de scan, van zaalverhuurder tot ontwikkelaar van laadpalen voor elektrische auto’s. En wie ja zei, kreeg vervolgens een op maat gesneden adviesrapport. Zes ondernemers wilden vervolgens met ondersteuning van Lars, ICT-student van de Haagse Hogeschool, hun cybersecurity verbeteren. “Het ging vooral om trainen in het gebruik van sterke wachtwoorden, het herkennen van phishingmails en het zorgen voor een veilige werkomgeving waarin geen documenten met gevoelige informatie rondslingeren. Daar lopen mkb’ers het vaakst tegenaan.”

Grote schade

Softwareleveranciers hebben de zaken volgens Lars technisch doorgaans goed voor elkaar. “Maar het kan geen kwaad medewerkers toch te trainen daar goed mee om te gaan, want een beveiligingslek kan tot grote schade leiden.”

De gratis veiligheidsscan werd een half jaar geleden aangekondigd bij de start van het Cybernetwerk Utrecht. Voor Lars waren de werkzaamheden onderdeel van zijn stage. “Het zou wel een goede zaak zijn als ondernemers de scan kunnen blijven aanvragen. De scan voorziet blijkbaar in een behoefte. Het hoeft ook niet per se gratis te zijn. Als je een kleine vergoeding vraagt, zou je de ondersteuning nog kunnen uitbreiden.”

Vooruitgang

Hij hoopt in ieder geval dat ondernemers, op welke manier dan ook, laagdrempelig aan hun cybersecurity kunnen werken. “Je ziet dat er langzaam vooruitgang wordt geboekt, maar het kan nog steeds veel beter. Ik ben hoe dan ook blij dat ik een aantal mkb’ers heb kunnen helpen.”

Op dit moment worden er geen veiligheidscans uitgevoerd, maar u kunt zich wel vast aanmelden voor een nieuwe ronde. Kijk hier voor meer informatie over de gratis Cybersecurity Scan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.