Cyberscan houdt spiegel voor

Je digitale veiligheid op orde hebben is niet voor iedere ondernemer makkelijk. En wanneer je met meerdere ondernemers een pand deelt, wordt de uitdaging nog groter. Dan is een gratis cyberscan een uitkomst.

In Utrecht Zuid, Rotsoord/De Helling, delen meerdere bedrijven een mooi pand. Je vindt er horeca, een internetkrant, een communicatiebureau en een marketingbedrijf met in totaal ruim twintig medewerkers. “Er zat niet echt een  systeem in wat we allemaal deden op het gebied van veiligheid. De een heeft ook net weer wat andere ondersteuning nodig dan de ander. Dankzij de gratis cyberscan kregen we een spiegel voorgehouden,” zegt vergader- en locatiemanager Pierre Schoonhoven.

Wachtwoorden bewaren

Waar is de sleutel van de serverkast als je die hard nodig hebt? Wie is de contactpersoon bij cyberproblemen cyberaanval? En wat is eigenlijk de beste manier voor het bewaren van wachtwoorden? “Die lagen her en der, niet veilig dus.”

Pierre wijst naar zijn laptop die tot voor kort geen goede beveiliging tegen virussen had. “Ik onderhoud contacten met nogal wat externe klanten, je wilt niet dat hun computers door jouw schuld een virus krijgen. Na de cyberscan heb ik dat direct geregeld.”

Zorgvuldigheid

Een andere ontdekking dankzij de scan: werken in de Cloud vraagt om extra zorgvuldigheid, want je gegevens zijn niet automatisch beveiligd. “Daar gaan we nu aan werken. We zijn van plan een gezamenlijk draaiboek te maken voor het regelen van praktische zaken, onder meer kwesties die met veilig digitaal werken te maken hebben zoals het maken van back-ups van bestanden.”

Verkooptruc?

Alert zijn de medewerkers wel. Toen op een vrijdagmiddag de telefoon ging en de beller begon over computers en veiligheid dachten ze gelijk aan een verkooptruc van criminelen. Pierre lacht: “Toen bleek het om de afspraak voor de cyberscan te gaan, maar daar waren we niet allemaal van op de hoogte.”

Hij is bestuurslid van de ondernemersvereniging die actief is in het gebied. “Wij zijn enthousiast over de cyberscan en zullen andere ondernemers zeker aanraden er ook gebruik van te maken als dat mogelijk is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.